Llibres

Us detallo en aquesta secció els llibres que tinc de fotografia, amb el contingut i la meva opinió, per si pot ser útil a algú per valorar si val la pena comprar-lo o no.

Inspirats per la natura – Varis – MontPhoto – 156 pags

Llibre de fotografies de natura de les obres guanyadores i finalistes del concurs Montphoto del 2012. Cada fotografia porta una breu explicació de l’autor. Molt bona qualitat tant de l’edició com de les fotografies. Molt recomanable per qui li fascinin les fotos de paisatge, animals, plantes, muntanya,…

Eugeni Forcano – Fotografies 1960-1996 – Eugeni Forcano – Lunwerg editores – 253 pags

Llibre de fotografies de l’autor, principalment de Barcelona però també d’altres llocs, mostrant la vida i la gent als carrers i pobles. Hi ha també escrits de gent que opina sobre la seva fotografia. Recomanable si t’agrada la fotografia social.

Joan Colom – Fotografies de Barcelona, 1958-1964 – Joan Colom – Lunwerg editores – 209 pags

Llibre de fotografies de l’autor, fotografia social en blanc i nergre. També amb texte sobre l’autor i la seva fotografia. Recomanable si t’agrada la fotografia social.

Africa – Sebastiao Salgado – Taschen – 331 pags

Llibre de fotografies en blanc i negre d’aquest autor brasiler. Imatges de la gent de l’Àfrica: guerres, fam, camps de refugiats, camperols, … Fotografies impactants, de molta qualitat, molt recomanable.

Fotografía digital de alta calidad – José Maria Mellado – 4ª edició – Artual SL Ediciones – 453 pags. – http://www.digitalaltacalidad.com

Llibre que he comprat el Nadal del 2007 i que diuen és el més venut i recomanat sobre fotografia digital en espanyol.
Després de llegir-lo us el recomano, és del tot imprescindible per aquelles persones que vulguin treure’n el màxim profit de les seves fotos si les volen imprimir amb una qualitat superior.
És un llibre fet per un fotògraf expert i que per tant explica el que cal saber sobre edició digital però estrictament relacionada amb la fotografia, no amb el disseny creatiu. Explica molt bé el seu mètode de treball i la base teòrica de la fotografia digital, des de la pròpia imatge, gestió de color, configuració de l’equip, captura de la imatge i fins la pròpia edició en Photoshop CS2 i la impressió. És realment molt complet i dels pocs llibres que he llegit que són molt pràctics i clars.
A més disposa d’una web en la que pots registrar-te i on es pot trobar algunes imatges d’exemple que s’utilitzen al llibre, i també un foro sobre el llibre i la fotografia digital.

Luces de ÁfricaGabriel Brau Gelabert – Artual Ediciones – 231 pags. http://www.lucesdeafrica.com

Primer llibre del fotògraf Gabriel Brau i en la meva opinió molt bo i recomanable per la doble vessant del seu contingut. La primera meitat mostra un centenar de fotografies de l’autor en blanc i negre, dels seus viatges per l’Àfrica. Són en la seva majoria retrats de gran qualitat de persones de tribus africanes, i també alguns paisatges. La segona meitat del llibre és tècnica, on explica amb detall les tècniques d’edició fotogràfica del blanc i negre que utilitza a les seves fotografies. Tot i que hi ha molts llibres que expliquen tècniques d’edició fotogràfica, pocs les expliquen d’una forma tant clara i específica, sense palla, anant al gra i donant molta informació sobre diferents mètodes. Cal destacar com a novetat la conversió d’una foto de color a blanc i negre per zones, tècnica que permet un control més personalitzat dels grisos a la foto. En definitiva, un llibre tant per gaudir de bones fotos com per aprendre com aconseguir-les.

Restauración y retoque fotográficoKatrin Eismann – Prentice Hall – 288 pags. http://www.digitalretouch.org

Llibre especialitzat en el retoc fotogràfic de fotografies de persones i fotografies antigues que volguem recuperar. Tot i que jo tinc la primera edició del 2001 en Photoshop 6, actualment existeix la tercera versió en Photoshop CS2.
Llibre molt útil per conèixer a fons les eines que té Photoshop de retoc i millora de les fotografies i també per saber com millorar el to, contrast i color d’una foto. Recomanable per a qui vulgui realment aconseguir fer edició fotogràfica per aconseguir retrats perfectes i reparar fotografies malgastades amb el temps.
També és destacable perquè disposa d’una web pròpia on es poden baixar totes les fotografies del llibre per tal de practicar. També hi ha exemples d’alguns capítols

Tratamiento digital de la fotografia con Photoshop CS3 – Katrin Eismann/Seán Duggan, Anaya multimedia, 496 pags- http://www.creativedigitaldarkroom.com/

Llibre molt recomanable per dominar les tècniques específiques de Photoshop pel que fa al retoc fotogràfic. A part dels primers capítols on explica temes generals de la imatge, color i catalogació fotos, el més interessant són els capítols de to i contrast, control exposició, correcció de color, color creatiu, millores creatives i millora de l’enfocament. A la web indicada podeu trobar les imatges del llibre per tal de practicar els exemples explicats al mateix. Està força ben explicat, però adreçat a usuaris amb uns mínims coneixements de Photoshop.

Fotografia digital en blanco y negro – Arnaud Bayle i Enric de Santos – Artual SL – 367 pags

Tot i el títol aquest llibre explica també tot el que cal saber sobre fotografia digital: fonaments de la llum, color, …, diferències entre fotografia digital i analógica, captació de la foto, exposició en digital, format RAW, gestió del color, la conversió al blanc i negre, el tractament de la imatge digital i finalment el laboratori i les còpies fine art. Tot el que fa referencia a l’edició digital és molt més complet i extens en el llibre del Mellado, però per la resta aquest llibre també és molt complert.

Fotografia digital: Luz e iluminación – Michael Freeman – Evergreen – 160 pags.

Llibre que forma part d’una petita col·lecció de temes específics dins la fotografia digital. Aquest està destinat exclussivament al tema de la llum i la il·luminació, l’aspecte més important de la fotografia y que cal conèixer a fons. Aquest llibre dona una base teórica i també pràctica sobre la llum a la fotografia, descrivint totes les diferents situacions llumíniques en les que ens podem trobar al fer fotografies i donant consells molt útils a tenir en compte. Primer tracta d’aspectes més teórics de la llum i relacionats amb la càmera, després tracta la llum natural, la llum artificial i la il·luminació fotogràfica

Fotografia digital con poca luz – Tim Gartside – Evergreen – 160 pags.

LLibre que tracta la fotografia en situacions en les que hi ha poca llum, tant a l’aire lliure (postes de sol, crepuscle, sortida de sol, boira,…), en interiors (amb flash i sense) i la fotografia nocturna (lluna, llamps, paisatges urbans, focs artificials,…). Hi ha un capítol que descriu l’equip necessari, un altre sobre les tècniques fotgràfiques (exposició, filtres, ISO, temperatura de color, balanç de blancs,…) i la resta són capítols dedicats exclussivament a explicar què cal tenir en compte segons les diferents situacions i entrons on ens trobem. També hi ha un capítol dedicat a postproducció.

Fotografia digital de paisatge – Michael Freeman – Evergreen – 160 pags.

Llibre dedicat al tema de la fotografia de paisatge i de la natura, un dels temes més populars entre els afeccionats a la fotografia. El llibre es dedica a explicar quasi tots els tipus de paisatges que podem trobar i les particularitats de cada un d’ells, mostrant exemples on s’explica força bé el que es vol ensenyar de cada foto i com treure’n el màxim profit de cada entorn. Tracta tant els paisatges naturals, vida salvatge, hàbitats i també els paisatges artificials (paisatge urbà, jardins, zoològics,…)

Fotografia digital: el color – Michael Freeman – Evergreen – 160 pags.

Llibre que explica el que cal saber sobre el color en fotografia. Per a mi és el més fluix de tots els de la col·lecció. És interessant només en alguns capítols. El contingut tracte de: teoria del color (saturació, brillo, temperatura de color, els colors, l’espectre,…), l’entorn digital (gestió del color, espai de color, calibració monitor, perfils de la càmera,…), després descriu els colors a la vida real i combinacions de colors que són millors per a fotografiar i finalment l’elecció i utilització del color.

El fotógrafo en la naturaleza – José B.Ruiz – JdeJ. Editores/Fine Art Editions – 2ª edició – 413 pags.

Llibre de fotografia digital molt complet. Explica des de temes específics de la fotografia, com la càmera, onjectius, flash, llum, profunditat de camp,… i d’altres més específics de la fotografia de la natura, com el paisatge, la fauna, la flora, la macrofotografia, fotografia submarina, fotografia nocturna, composició, reportatge,… i també al final tracta del fluxe de treball en fotografia digital , la gestió del color i de la fotografia professional. Inclou moltes fotografies d’una gran qualitat, de tots els temes tractats al llibre.

Cinco años después (vidas minadas)Gervasio Sánchez – Blume
Vides minades, deu anys després-Gervasio Sánchez – Blume – 171 pags.

Llibres del reporter Gervasio Sánchez i on mostra fotografies de una serie de persones de diferents paisos del món que han estat víctimes de les mines antipersona. Són la continuació d’un primer llibre i en aquests es mostra les mateixes persones i algunes de noves 5 i 10 anys després del primer llibre, per veure com és la seva vida després dels anys.